4 Nisan 2012 Çarşamba

Denizdeki Plastik Atıklardan Süpürge

"Vac from the Sea", Electrolux'ün, okyanusların korunmasının önemi ve plastik atıklar hakkındaki farkındalığın artırılması amacıyla başlattığı bir uzun dönem sürdürülebilirlik projesidir. Geçen on yıl boyunca, Judith Selby Lang ve Richard Lang, Point Reyes Ulusal Sahili boyunca tek bir plajdan iki tonun üzerinde plastik çöp toplamışlardır. Plastik atıkları sanata dönüştürerek, sanatçılar halkın ilgisini plastik çöplere ve bunların hassas deniz eko sistemlerine olan etkisine çekmektedirler. 


Lang'lerin çalışmaları hakkında ek bilgilere Beach Plastic web sitelerinden ve Plastic Forever bloglarından ulaşılabilir.

Göreceli olarak düşük maliyeti, üretim kolaylığı ve çok yönlülüğü ile pek çok ürünümüzde farklı plastikler kullanılmaktadır. Belli plastikler pek çok geleneksel malzemenin de yerini almıştır. Fakat plastik yanlış yerde kullanıldığında çevresel bir tehlike oluşturur. Plastikler sağlamdır ve çok yavaş şekilde çözünürler. Plastiği çok sağlam yapan molekül bağları aynı zamanda doğal bozulma süreçlerine karşı da bir direnç oluşturur. Ayrıca, plastiklerin üretilmesi sırasında genellikle büyük miktarlarda kimyasal kirleticiler ortaya çıkar.

Neleri geri dönüştürüp dönüştüremeyeceğimiz tüketicilerin aklını karıştırmayı sürdürmektedir. Plastikler oldukça sorunlu malzemelerdir, çünkü farklı plastik türlerinin ham madde olarak yeniden kullanılabilmeleri için farklı işlemlerden geçmesi gerekir. Geri dönüşüme bir diğer engel ise, plastiklerde boyaların, dolgu maddelerinin ve diğer katkıların kullanılmasıdır. Bu durum geri dönüşümü daha da zor hale getirir. Katkı maddeleri içecek kutularında ve plastik torbalarda daha az kullanılır ve bunların daha etkin şekilde geri dönüşümüne yardımcı olur.

Günümüzde plastik atıklar tüm dünyadaki korumasız deniz hayatını ciddi şekilde tehdit etmektedir. ”Plastik girdabı”, plajlardan, nehir ağızlarından gelen ya da doğrudan denize bırakılan atıkların çeşitli akımlar yardımıyla Pasifik'te Hawaii ile ABD arasındaki bir bölgeye taşınmasıyla oluşan bir yapıdır. Bazı bilim adamları bunun Texas'ın iki katı büyüklüğünde olduğunu tahmin etmektedirler. Pasifik plastik toplanma alanı, tek deniz atık toplanma alanı değildir. Hemen hemen tüm okyanusların kendine özgü plastik toplanma yerleri vardır. En iyi çözüm, daha az plastik kullanarak ve geri dönüşüm sürecini daha etkin yapabilmenin yollarını bularak buralara eklemeleri durdurmaktır. Electrolux, dünyadaki çeşitli denizlerden plastikleri toplayarak konuya kamuoyunun ilgisini artırmayı hedeflemektedir. Toplanan plastik, türlerine ayrılır, yıkanır, işlenir ve sınırlı sayıda konsept elektrikli süpürge üretiminde kullanılır. Bu arayışın adı ise Denizden Süpürge'dir.

Electrolux çevreci süpürgelerini şu şekilde tanımlıyor; " Elektrikli süpürgelerimizi tasarlarken, onların tüm yaşam döngülerini hesaba katarız. Bu yüzden, ambalajları da geri dönüştürülmüş malzemeden yapılır, yani elektrikli süpürgeyi değiştirme günü geldiğinde malzemelerinin %92'si geri dönüştürülebilir durumdadır. Ayrıca PVC plastiğin kullanımını da mümkün olduğunca azaltıyoruz - modellerimizden bir tanesi halihazırda tamamen PVC'siz."

Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarsanız sevinirim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...