9 Mayıs 2012 Çarşamba

Dali Tiyatro Müzesi / Figueres

File:Dalí Museum in Figueres.jpg
Kaynak
Tatil sezonu yaklaşıyor.. Barcelona'da bir tatil planlayanlar için, görülmesi gereken en önemli yerlerin başında şüphesiz Dali Tiyatro Müzesi geliyor. 1904-1989 yılları arasında yaşayan ve "20 yüzyılın sürrealist dehası" olarak nitelendirilen sanatçının sayısız eserini bu müzede ziyaret etmek mümkün.

Dali'nin kendi doğduğu şehir olan  Figueres'te yer alan ve iç savaş sırasında hasar görmüş olan Belediye Tiyatrosu'nun, 1960 yılında restore edilmesine karar verilmesiyle, Dali Müzesi' nin yapımına başlanmıştır. İnşaat aşamasından dekorasyona kadar müzenin kimliği üzerinde etkisini göstermiş olan Dali, ortaya dünyadaki en büyük "sürrealist obje"yi çıkarmıştır.

Figueres'e, Barcelona'dan 1,5 saatlik bir otobüs yolculuğundan sonra ulaşılabilmektedir. Müzenin kendisinin de başlı başına dehanın sanatını yansıtan bir obje olması, bu müzeyi diğer Dali müzelerinden ayırmaktadır. Müzenin bir diğer özelliği ise mahzeninde kendi mezarının bulunmasıdır.

Müzeye girmeden önce çevresinde şöyle bir turlamakta fayda var. Zira cephesinin altın sarısı garip şekilli ekmek somunlarıyla kaplı olduğu, tepesinde dev yumurtaların sizi selamladığı bir yapı, pek de alışıldık olmasa gerek.

Sanatçı yaşamı boyunca çok sayıda heykel, taş baskı eserler, kitap illüstrasyonları, dekor ve kostüm üretmiştir. Ayrıca hologramlar, optik yanılgılar ve stereskopi gibi bir çok tekniği kullanarak "nükleer mistisizm" adını verdiği denemeler yapmıştır. Bir Endülüs Köpeği adlı avangart bir kısa filmi, Marx Kardeşlere yazdığı film senaryosu bulunur. Sigmund Freud'un ve Picasso'nun portrelerini de yapmış olan sanatçının en önemli eseri Belleğin Azmi (Eriyen Saatler)'dir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarsanız sevinirim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...